Home Het logboek Zeiltochten Ambitie Kopenhagen: bereikt -deel 4-
 
Ambitie Kopenhagen: bereikt -deel 4- PDF Afdrukken E-mail
Geschreven door Ger Wouters   
woensdag, 31 augustus 2011 14:55
Terwijl het nog wat nadruppelt gooien we los en overbruggen de relatief korte afstand naar Kopenhagen (CPH). Helaas op de motor. Weinig wind en ook tegen. Het houdt een keer op met het doel laten bepalen door de windrichting. In CPH zijn een paar historische havens, Nyhavn en Christianshavn. Daar gaan we niet heen. In de rondvaartbootHet is daar ongetwijfeld al druk en groot zijn de havens niet. We meren af in een vrij nieuwe en grote jachthaven Svanemøllen in het noorden van CPH. De wijk om de haven doet wat triestig aan. We maken de vergelijking met de Bijlmer en Zuidoost. De vergelijking met Amsterdam zullen we nog vaker maken.

Voor vertrek heeft Henk op de Deense teletekst iets ontcijferd over een drama in Oslo. In Svanemøllenhavnen kunnen we aan een redelijk goed internetverbinding komen en lezen over de bomaanslag en de slachtpartij op Utoya. In wat voor wereld leven we toch? Ik kan er met mijn pet niet bij en ben boos, verdrietig, geschokt enzovoorts. Eigenlijk heb ik er geen woorden voor.

 

De eerste 24 van 72 uur Kopenhagen

We besluiten CPH niet per fiets te gaan verkennen. Het regent veel en het openbaar vervoer is goed te doen. Bovendien hebben we de benenwagen bij ons en daar kom je ook een eind mee. We kopen een CPH-card voor 72 uur. Dit houdt in dat je drie dagen onbeperkt van al het openbaar vervoer gebruik kan maken. Daarnaast zijn veel musea vrij toegankelijk of tegen een gereduceerd tarief.

Na een bezoek aan het VVV beginnen we met ons eerste museum 'Ripley's believe it or not'. Robert Ripley was een avonturier die leefde in de eerste helft van de vorige eeuw. Hij verzamelde rariteiten en maakte daar strips over. Over de hele wereld zijn er musea met en over Ripley's vondsten. Grappig, maar een beetje een toeristenval.

We slenteren door het centrum op weg naar Christiansborg Palace. De centrale winkelstraten zijn gevuld met de grote ketens, de schreeuwerige pizzeria's en de McDonald's. Ook zwervers ontbreken niet. Het geheel doet ons erg Amsterdams aan. Qua bouwstijl (staan echt wel mooie gevelpanden), qua winkelaanbod, qua sfeer. Zelfs een gracht ontbreekt niet. Mét canalboats.

Christiansborg Palace is absoluut de moeite waard. Bijzonder is dat het paleis nog gebruikt wordt door de koninklijke familie, maar voor publiek toegankelijk is op de dagen dat er geen ontvangsten en dergelijke zijn. Prachtige zalen en goede uitleg over hoe, wat en waarom. In de kelders zijn de restanten van burchten van lang, lang geleden te bezichtigen.

We sluiten de eerste dag af met een canaltour. In een overdekte boot want de regen valt gestaag. We doen dit eigenlijk vooral omdat het regent, het gratis is en we moe zijn van het geslenter. Maar de tocht is verrassend leuk.

 

Nog een regenachtige 24 uur

De RundetaarnWe beginnen met de 'Rundetaarn'. We verwachten 682 treden maar het blijkt een spiraalgang te zijn. Fraai ontwerp van Hans Steenwinckel Jr in 1637. Klinkt toch als een Nederlandse architect. Mogen we trots op zijn. Zo'n klim naar boven maakt hongerig en vlakbij is een filiaal van 'Lagkagehuset' (vertaling: taartenhuis). Die gaan we missen! Hebben ook geweldig lekker brood.

We vissen uit waar er bioscopen zijn en reserveren voor Harry Potter 7 deel 2. Een belevenis om in een Deense bioscoop in 3D de film met Deense ondertitels te zien.

We gaan nog een toren beklimmen. De toren van Our Savior's Church. Kruip door, sluip door en het laatste deel via een trap buitenom de torenspits. Niet geschikt voor mensen met hoogtevrees! Het uitzicht is de klim zeker waard. Ook de bijbehorende kerk is mooi.

Den lille havfrueVoor de film nog 'even' een bezoekje aan het kleine zeemeerminnetje. Hét uithangbord voor CPH , maar het stelt niks voor. Klein beeldje, veel mensen. En toch ga je er zelf heen. Raar soort is de mens.

 

De laatste 24 uur

Er is zon! Joepie! Mooie dag om buitenactiviteit(en) te doen. Ik wil graag naar de Zoo. Dat wil iedereen helaas. Er staat een rij van hier tot gunter. 'Laat maar' is onze reactie. Proberen we toch Tivoli? Nee dus. Daar staat een rij van hier tot gunter en weer terug. Dan weer slenteren door de stad. We stuiten op een gezellig pleintje waar je leuk kan lunchen in het zonnetje. Tot er wolken voor de zon trekken. We zijn het al gewend.

De rij bij de dierentuinNyhavn, hét (jacht)haventje waar je geweest moet zijn, slenteren we over tussen de vele toeristen. Het natte deel (de gracht/haven dus) is leuk. De kade met de vele terrasjes is niks anders dan gewoon toeristisch. We willen met de havenbus nog even naar ons favoriete plekje in de Christianshavnwijk. Met nummer 901 komen we daar vlakbij. Alleen laat 901 zich niet zien. Wel 902 en 903. Na lang wachten stappen we de 902 maar op. Gaan we een andere kant op en als we dan gewoon blijven zitten, wordt de bus vanzelf 901 en komt daar waar we heen willen. Denken we. De 902 wordt inderdaad bij de eindhalte 901, maar deze gaat tot Nyhavn en niet verder. Hoe moeilijk kan je het maken. Uitstappen bij de Opera (alle gelijkenis met het Muziektheater in Amsterdam berust op toeval...) en instappen in een normale bus. Zo komen we er ook en sluiten CPH af met een bezoekje aan Lagkagehuset.Nyhavn, de Nieuwe Haven

 

We willen weer verder. Op naar mooie ankerplekjes. Helaas ga ik door mijn rug en kan geen kant meer op. Dag verplicht rusten en dat net op een dag met prachtig zeilweer. Het zij zo.

Laatst aangepast op woensdag, 31 augustus 2011 15:31
 
De laatste tweets van de Markiezin:

Archief zeiltochten