Home Het logboek Zeiltochten Onderweg -deel 1-
 
Onderweg -deel 1- PDF Afdrukken E-mail
Geschreven door Ger Wouters   
zaterdag, 25 juni 2011 20:26
Ons hele avontuur met eigen bedrijf en verkopen van ons huis, is begonnen om langere zeiltochten te kunnen maken. Het wordt hoogtijd dat we dat ook gaan doen. De maanden juni, juli en augustus reserveren we in de agenda. Op 1 juni gaat de Markiezin de wal op. In recordtempo wordt ze geknipt en geschoren. Zo heet het jaarlijks onderhoud aan onderwaterschip en romp. Ik mag gebruik maken van het hoogwerkertje van de haven. Daar ben ik helemaal blij mee. Wat een verademing om er goed bij te kunnen. Super!

De small ships vertrekken uit IJmuidenEenmaal weer te water zijn er een paar klussen die moeten voor we los kunnen gooien. De windmeter functioneert bijvoorbeeld niet en dat is lastig. De masttopunit (het ding wat dus helemaal bovenin de mast staat) wordt uiteindelijk vervangen, maar helaas lost ook dat het probleem niet op. Voor de windrichting creëren we een noodoplossing. We zijn het zat en willen weg. Alleen is het weer een beetje slecht. We vullen de wachttijd met minder urgente klusjes en leven mee met diverse zeilraces.

SSR, DNZC, RNH

We beginnen met het uitzwaaien van de SSR-vloot. Een tiental kleine scheepjes die onder de noemer van de Small Ships Race van IJmuiden naar Lowestoft varen. We hebben respect voor de mannen én vrouwen die deze tocht maken. Het kan allemaal, vroeger deed men niet anders, maar in de huidige comfortmaatschappij is het een prestatie. Zeker omdat het weer niet echt fantastisch is. Wind pittig en zo goed als tegen. En dan in een bootje van maximaal 7 meter 50. Merendeel is zelfs kleiner.

Zeer volle jachthaven van de KMJCWe zijn websitesponsor van Sailing4Kika en deze jongens vertrekken vanuit Den Helder voor een driehoek op de Noordzee, Driehoek Noordzee Challenge (DNZC) geheten. De weergoden zijn hen niet gunstig gezind. Het stormt op de dag van vertrek en de organisatie stelt de start uit. We gaan wel even in Den Helder 'uitzwaaien'. De jachthaven van de marine ligt overvol. Een deel van de vloot van de Ronde om Noord-Holland (RNH) is in de nacht van vrijdag op zaterdag daar gestrand. De organisator van deze tocht (onze eigen vereniging de Yachtclub Seaport Ymuiden) heeft de tocht afgebroken rond het middernachtsuur. Waarschuwing voor windkracht 7 werd toen door het KNMI uitgegeven. Toch zijn er een zestigtal boten doorgevaren en veilig in IJmuiden aangekomen na een snelle tocht. De meningen zijn ernstig verdeeld over het afblazen en daarmee ongeldig verklaren van het laatste deel van de tocht. Daar ga ik me verder niet mee bemoeien. Wij vieren 's avonds wel het feestje van de YSY mee. De Driehoek-zeilers starten uiteindelijk pas op maandagmorgen en de bestemming wijzigt van Lerwick (Shetlands) naar Farsund (Noorwegen).

De Waddenhaven van Den OeverInslingeren moet

Wij hebben het plan om naar Cardiff (Wales, UK) te gaan. In etappes uiteraard. Alleen komt de wind veelal uit die richting. We vinden een gaatje (weerwindow) om over te steken naar Lowestoft. Niet mijn favoriete plaats, maar het biedt kansen om later in de week met gunstigere wind naar het zuiden te gaan. Dinsdagmorgen om half 6 varen we de jachthaven uit. Na een te korte nacht, niet ingeslingerd, wel voorzien van een scopolamine pleister tegen zeeziekte, wordt deze Engelandpoging1 afgebroken. Ik word behoorlijk zeeziek en zie het niet zitten om nog een uurtje of 20 door te hakken met deze golven en nauwelijks bezeilde koers. Henk moet dat dat dan alleen doen. Hij wikt en weegt en besluit dat omkeren beter is. Maar niet terug naar IJmuiden. We varen door naar het IJsselmeer. Daar gaan we een paar daghoppen doen om in te slingeren. Blocq van Kuffeler voor anker. Volgende dag door naar Enkhuizen. Daarna terug op zout namelijk Den Oever de Waddenhaven. De wind werkt mee en is ook pittig genoeg om in te slingeren. Van Den Oever nog een korte hop naar Texel. Daar zijn we op moment van het schrijven van dit artikeltje.

Waarheen waait de wind?

We hebben de hoop op een weerwindow van een dag of 3 waarin we richting zuiden kunnen afzakken. Maar het weer is weerbarstig, veranderlijk, instabiel. Bij nadere bestudering, is het helemaal niet zo mooi bezeild en moeten we ook veel motoren. De kans is groot dat we niet veel verder dan België komen voordat er weer een onweersfront overtrekt.

Even pas op de plaats! Wat zijn onze uitgangspunten ook weer? Bovenaan: niet urenlang motoren. Oftewel, niet koste wat het kost het geplande einddoel vasthouden. We willen kijken waar de wind ons heen kan brengen. We puzzelen en puzzelen met behulp van gribfiles (bestanden waarin de windrichtingen van de komende dagen staan) en de kaarten. We willen niet veel motoren. We willen een nieuwe bestemming die met de huidige windverwachting te bereiken is. Uiteindelijk komt uit de puzzel Borkum. Een tocht bovenlangs de Waddeneilanden naar het eerste Duitse Waddeneiland. Zeilend te bereiken (als de windverwachting ook de werkelijke wind is) en nieuw voor ons. Van daaruit kunnen we nog vele kanten op.

– wordt vervolgd -

 

Panorama Den Oever

Laatst aangepast op zaterdag, 25 juni 2011 20:51
 
De laatste tweets van de Markiezin:

Archief zeiltochten