Home Het logboek Zeiltochten Koning Winter regeert
 
Koning Winter regeert PDF Afdrukken E-mail
Geschreven door Ger Wouters   
woensdag, 13 januari 2010 06:05

Ligt er de eerste paar dagen nog wat restant sneeuw en is het af en toe glad, de weergoden bezorgen ons vooral veel regen. Heel veel regen! En de buienradar kan aan de wilgen worden gehangen. Die voorspelt het helemaal verkeerd. Als het droog is volgens dat ding komt het water met bakken de hemel uit. Komen er buien over volgens de radar dan zijn er diezelfde bakken water. Het ideële beeld van lekker veel wandelen en fietsen tijdens ons eilandverblijf is in rook opgegaan. We lopen zo nu en dan naar het dorp West voor wat boodschapjes en een drankje in een kroeg. Een boswandeling eindigt in een kletsnat pak. Heeft ook zo z’n charme.

We overwegen na de 3de kerstdag te verkassen naar Harlingen. Maar het vooruitzicht dat er vorst komt en er dan mogelijk veel boten in Harlingen gaan stranden is niet aanlokkelijk. Bovendien zijn er weinig faciliteiten in de winter bij die jachthaven. Gaan zwerven op het IJsselmeer lijkt nog onverstandiger. De berichten zijn tegenstrijdig, maar er kunnen nog veel havens in het ijs liggen. Het beste blijven we hier liggen en hopen op wat weersverbetering. En dat komt na de Kerst voor een paar dagen. Prachtig zonnig winterweer. Een fietstocht (met lekke band) waardig.

wt-terschelling1

wt-terschelling2

wt-terschelling3

En zo verstrijkt de tijd en is het 2010! Van vertrekken is nog niets gekomen. En daar is koning Winter. Er valt een pak sneeuw. De noorderhaven van Harlingen is een grote sluspuppy van ijs. We gaan van Terschelling door naar Texel. Een sneeuwbui op het drukste punt. Zo zie je alle boeien in het vooruit en zo zie je niets meer. Iemand moet toch eens ruitenwissers voor brillen uitvinden. Sneeuw plakt op de glazen. Knap lastig!

wt-sneeuw1

Waddenhaven Texel is leeg. Echt leeg! Er liggen drie boten van Texelaars en verder helemaal niemand. De sneeuw ligt nog op de steigers. Hier wordt niet gestrooid, niet geveegd en niet gelopen. Hier en daar afdrukken van vogelpootjes. We meren af met de bedoeling de volgende dag door te gaan naar IJmuiden. De P46 van de KLPD controleert de jachthaven. Ze zwaaien vriendelijk en komen geen vragen stellen.

De volgende morgen is het verrassend wit buiten. En het sneeuwt en het sneeuwt en het sneeuwt. Urenlang! Geen weer om een tocht te starten. In de middag gaan we een stukje wandelen door een pak sneeuw van zeker 15 centimeter dik. Het ziet er prachtig uit, maar ik ben geen fan.

Met een pak verijsd sneeuw aan dek varen we een dag later terug naar IJmuiden. Stralende zon en superkoud. Het kan erger.

Onze wintertocht is vervroegd geëindigd. Van zwerven is niets terechtgekomen. Uiteindelijk is het een soort vluchten voor het ijs. We horen op de radio over het van stal halen van oude reddingsboten uit het museum. Dit gebeurt omdat de huidige reddingsboten niet geschikt zijn voor een bevroren Waddenzee. En het bevriezen van de Waddenzee heeft een redelijk grote kans. Na terugkeer is de eerste Waddenijslooptocht al gehouden.

En zo liep het weer geheel anders dan gepland! Winterzeilen in Nederland? Met schaatsen onder de boot misschien.

wt-sneeuw2wt-sneeuw3

wt-sneeuw4

wt-sneeuw5

wt-sneeuw6

Laatst aangepast op woensdag, 13 januari 2010 08:11
 
De laatste tweets van de Markiezin:

Archief zeiltochten